Lewenborg is als voorloper van een bloemkoolwijk een groene wijk die in de jaren 70 is gerealiseerd met een woonervenstructuur en veel groen. Gebaseerd op het toenmalige stedenbouwkundige inzicht van de tuinstadgedachte. Begin jaren 80 waren de meeste woningen gereed. Lewenborg is een grote woonwijk van bijna 9000 inwoners ten noordoosten van de stad en ligt relatief ver van het stadscentrum. Vanaf de start was het een wijk met veel eengezinswoningen in de woonerven en hoogbouw in het centrumgebied.
Begin van deze eeuw heeft er fysieke wijkvernieuwing plaatsgevonden in het centrum van de wijk, waarbij veel hoogbouw heeft plaatsgemaakt voor lage appartementencomplexen en eengezins koopwoningen. De meeste voorzieningen liggen nu geclusterd langs het centrale fietspad door de wijk. Deze wijkvernieuwing van het centrumgebied betekende een structurele verbetering voor de wijk. De wijkring en het fietspad zijn ook de structurerende elementen in een wijk waar je snel verdwaald. De verbinding met de stad bestaat uit een speciaal aangelegde busbaan die ook de naastgelegen wijk Beijum met de stad verbindt. Aanvullend zijn er fietsroutes naar het centrum gerealiseerd. Tussen Lewenborg en Beijum vinden we het recreatiegebied Kardinge met haar sportvoorzieningen en transferium.
De wijk bestaat uit drie buurten: Lewenborg Noord, Lewenborg Zuid en Lewenborg West. In Lewenborg is 39% van het aantal woningen sociale huur. In Noord en Zuid meer dan 50%. Kenmerkend voor deze wijk is ook de opzet van de groenstructuur volgens het gedachtengoed van Le Roy. Dat gebied wordt nog steeds grotendeels beheerd door een stichting bestaande uit bewoners. Met de wijkvernieuwingsaanpak in 2004 ontstonden ook donkere en onoverzichtelijke hoekjes en werd het onderhoud lastiger. Het groen voldoet in veel gevallen niet meer aan de huidige behoeften. De bewoners van Lewenborg waarderen hun groene wijk maar vinden dat hun wijk verloedert. De scores op verloedering zijn het hoogst van de hele gemeente.
Lewenborg is sinds 2022 weer een wijkvernieuwingswijk. Het wijkvernieuwingsplan Lewenborg Leeft! is gemaakt waarbij zorgen en wensen zijn opgehaald bij bewoners en organisaties in de buurt. De uitvoering is gestart in 2023.
De actielijnen waaraan we aan werken veranderen niet. Wel plaatsen we nieuwe accenten. We zetten nog meer in op bewonersbetrokkenheid, sociale samenhang en bereik van kwetsbare bewoners (achter de voordeur) door meer inzet van sleutelfiguren en ervaringsdeskundigheid. Daarbij maken we gebruik van de ervaringen van Kansrijk Groningen en de Stratenaanpak. We hebben meer aandacht voor de jeugd, met preventieve interventies en een doorgaande lijn met bijvoorbeeld de brugfunctionarissen. Uiteindelijk is ons doel op termijn dat de buurtnetwerken formeel en informeel zo sterk zijn dat extra inzet niet meer nodig is.
Met deze wijkvernieuwing willen we de samenhang en verbinding in de wijk versterken om de sociale draagkracht te vergroten. We omarmen hierbij het gedachtegoed van de Vreedzame Wijk en maken gebruik van de kracht van de inwoners van de wijk Lewenborg. Door zowel in te zetten op sociale én fysieke maatregelen verbeteren we de leefbaarheid van de wijk. We creëren met de maatregelen niet alleen een stevige basis voor de toekomst maar bieden ook een vangnet voor inwoners. De wijkvernieuwing is een tijdelijke impuls maar zorgt er wel voor dat projecten en initiatieven ook ná de wijkvernieuwing door gaan. Een toekomst waarin de inwoners met elkaar en voor elkaar klaar staan en waar iedereen meetelt.
Samenwerkende partijen:
Bewoners uit Lewenborg;
- BeWonersPlatform Lewenborg;
- Gemeente Groningen;
- WIJ Groningen;
- Werkpro;
- At Home First;
- Lewenborg XL;
- Nijestee;
- Lefier.
Heb je een idee voor Lewenborg Leeft? Of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op!